Състоя се поредното заседание на тристранния съвет, което тази вечер трябваше да реши как ще се плащат болничните. Обсъжданията по антикризисните мерки на кабинета започнаха преди повече от месец - с участието на синдикати и работодатели. В сряда вече трябва да има финализиран пакет от мерки. Каква е решено до момента, обобщава Виктория Петрова.

Новината, която излезе от тристранката е, че засега, поне до края на годината, ДДС няма да се вдига. На това заседание на тристранката не присъства премиерът Бойко Борисов.

Гаранцията, че Данък добавена стойност няма да се покачва до края на годината, с усмивка, част от участниците на заседанието, казаха, че е политическа – т.е. оставката на министър Симеон Дянков. Основният въпрос е, след като ДДС няма да се вдига, коя ще е тази мярка, която ще запълни дупката в бюджета.

"Правителството в лицето на заместник-министър Горанов прочетоха пред нас един много сериозен икономически анализ, че ако не се вдигне ДДС, следва да се намерят приходи, най-вече съкращавайки разходи. Според техните разчети, тези съкращения трябва да са доста чувствителни – около 20 %, за да може да се компенсира тази дупка в бюджета”, коментира председателят на КТ "Подкрепа" Константин Тренчев.

"Анализът, според повечето участници, силно беше подценил приходите от останалите 59 мерки и по този въпрос имаше доста дебат. В какви сфери точно ще са и в какви ведомства, предстои да уточни т.нар. Съвет по административната реформа, където ще поканят и наши представители, защото има ведомства и структури, където хората дори не достигат. Където вече са извършени определени реформи, като например в митниците, НАП... Това са изключително важни ведомства, които събират приходите, докато има ведомства, в които, общо взето, хората се чудят каква точно работа изпълняват. Нещата конкретно ще станат реални след този Съвет по административната реформа”, смята Тренчев.