"Атанас Атанасов много добре знае колко месеца ме е подслушвал, без основание, докато бях кмет на Плевен. Това са трошени пари на държавата". Това заяви в студиото на "Тази сутрин" депутатът от Коалиция за България и бивш вътрешен министър Румен Петков. Репликата беше по повод твърдението на Атанасов преди няколко дни, че не може да се търси синхрон в действията на БСП и Синята коалиция срещу правителството по случая със СРС-та.

"Главният прокурор Никола Филчев също беше абсолютно незаконно контролиран. И едните, и другите са правили в общи линии едно и също и в зависимост от това дали са на власт или в опозиция, реализират едно или друго кресливо поведение.

Петков отхвърли твърденията, че по време на управлението на Тройната коалиция също са ползвани неправомерно СРС.

"В периода от края на 2005 до 2009 година веществените доказателствени средства бяха подготвяни в рамките на 2 до 3 дни и внасяни в прокуратурата. Сега, по твърдение на прокурори, веществените доказателства се готвят по 5-6 месеца. В случая, с това "удавяне" на системата, всъщност МВР обслужва организираната престъпност", каза още червеният депутат.

Петков каза още, че в настоящия скандал с подслушването много сериозно впечатление прави филтрирането на информацията. По думите му става въпрос за престъпление по служба и тези, които са го извършили, трябва да получат заслуженото. "Това са служителите, които са обслужвали системата и готвят справочния материал за прокуратурата", каза Петков.

Според бившия шеф на МВР службата заявител, в случая прокуратурата, би трябвало да получава целия обем от използваните специални разузнавателни средства и да е нейна отговорността за това как се използва по-нататък придобитата чрез СРС информация. По думите му в момента няма законово решение, което да регламентира този процес и МВР изпраща в прокуратурата само това, което прецени. "Ако МВР преценява, че разговора между шефа на агенция "Митници" и финансовия министър, в който шефът на митниците обвинява вътрешния министър, че контролира контрабандата, не представлява интерес за прокуратурата, аз не знам кое би трябвало да представлява", каза още Петков.

Той заяви, че до сега такъв случай не е имало, независимо кой е бил министър. "Тази арогантност, на която сме свидетели през последните месеци, удря държавата. Защото СРС вече са дискредитирани. Ето една стряскаща информация от прокуратурата - 4% от делата с повдигнати обвинения по общия ред са приключили с оправдателни присъди, а 49% от делата с използвани СРС са получили оправдателни присъди. Тази цифра е убийствена за системата днес, тя показва, че СРС се ползват за набиране на лична информация и това е въпрос на политика", смята депутатът от БСП.

По повод твърденията на вътрешния министър Цветан Цветанов, че не е знаел за подслушването на Ваньо Танов, Петков каза: "Той лъже не за пръв и, вярвам, не за последен път". Според Петков няма как вътрешният министър да не знае, че шефът на митниците е подслушван. Той заяви още, че е убеден, че решението за филтрирането на информацията към прокуратурата, не е взето от служителите в МВР, а на по-високо ниво.

"В системата на МВР има голямо напрежение и тя реагира. При използвани 20 хиляди СРС... Тя може да работи нормално при 7-8 хиляди специални средства, нататък е пренапрягане", каза Петков.      

На въпрос дали наистина Коалиция за Бълария иска предсрочни избори, Петков заяви, че не приема внушението, че в момента няма алтернатива. "Алтернативата е в урните, защо трябва да предрешаваме нещата", каза депутатът.