Станаха ясни първите резултати от изследването за антибиотици в пилешкото. Миналата седмица земеделският министър обяви поредната акция - на прицел са охладените пилета.

Анализът се прави в официална лаборатория към Националната ветеринарно-медицинска служба. Още по темата от Генка Шикерова:

Консумацията на пилешко, третирано с антибиотици и хормони, е опасно за здравето. Най-уязвими са хората с алергични заболявания и децата.

- Води ли до резистентност към антибиотици?
- По принцип води, но както се доказва няма антибиотици, съобщи д-р Николина Кънчовска.

Официалният резултат от анализите на четири проби от различни фирми показва, че в тях няма наличие на антибиотици или хормони.

По документи даването на антибиотици на пилетата не е забранено. То, обаче трябва да става под строг лекарски контрол и да се спазва определен карантинен период.

Притесненията за антибиотици при клиентите в магазините са на по-заден план. Ориентирът са цена и външен вид.

"На тези охладените - не, но на тези замразените има много вода. като ги размразяваме вътре са пълни с вода, явно за повече килограми”.

Охладените пилета също могат да съдържат повече вода, за да са по-тежки. Анализите от четирите проби показват, че тя е в норма.

- Няма количества друга излишна вода. То не е вода, а е марина. Те се томблират, мариноват се. То е да се подобрят вкусовите качества, каза д-р Николина Кънчовска.
- Томблиране означава с инжекциите това минаване?
- Да.

По този начин в пилето се вкарват стабилизатори, поправят се вкусовите качества и се подобрява външният вид на продукта. По закон, всичко това би трябвало да е описано на етикета.