Данъчните погнаха елитните столични заведения. Най-големите столични барове и нощни клубове ощетяват държавата с хиляди левове укрит оборот всяка вечер. Осем пъти по-малко приходи е отчитал един от най-известните нощни клубове в София.

Докато данъчните вътре брояха всяка издадена касова бележка, всяко откъснато билетче за вход и всеки договор с фолк изпълнителка, отвън гостите на заведението необезпокоявани от правила и закони пристигаха да се забавляват и харчат пари.

Според източници на bTV оборотът за най-силните вечери на заведението, което посети екипът ни, е занижен между осем до десет пъти. Декларираният доход на заведението, което приема клиенти собственици на лимузини, за които очевидно не важат никакви правила, е около 1 000 лева.

"Ако се приеме, че за един такъв среден обект среднодневният оборот в петък и събота е да речем 30 000 лева, а не 2 000, тогава бива формирана данъчна основа и данъчният орган облага върху тези 30 000 лева, а не върху реално посочените", обясни говорителят на НАП Росен Бъчваров.

По анализ на Националната агенция за приходите почти всички заведения крият между 70 и 90% от оборотите си. След проверките от лятото в хазната са влезли около 2 млрд. лева повече от миналата година.

Нощният клуб в София ще бъде глобен с до 10 хиляди лева. Данъчни проверки предстоят и в заведенията и търговските обекти в зимните ни курорти.