Правителството и Столична община вдигат данъците, без да се съобразяват с възможностите на българските граждани. Това заяви в студиото на "Тази сутрин" председателят на ВМРО Красимир Каракачанов.

"Данък "Смет" е един от убийствените данъци, които се плащат както в София, така и на други места. В Швейцария е решен по много прост начин - не според това какво жилище обитаваш, а според това колко боклук потребяваш. Във всеки магазин има три различни размера найлонови чували със специален стикер, които съответно струват различна сума. Това е и платеният данък", поясни Каракачанов.

"Монополите у нас са се разпасали, защото българските правителства, и това, и предишното, им създават условия за подобно разпасване. Те налагат цени, които на тях са удобни, разиграват един театър, а държавните регулиращи органи, които би трябвало да защитават интересите на гражданите, обслужват монополите", каза още председателят на ВМРО.  

По думите на Каракачанов един такъв пример е Софийска вода. "Софийска вода, според концесионния договор от 2000 година, за 10 години до 2010 година трябваше да вдигне цената максимум до 60-65 стотинки за куб. м вода. В момента водата е 1,54 лв. за куб. м. Те просто не си изпълняват задълженията и никой не ги санкционира", заяви той.

Освен това Каракачанов припомни, че загубите по водопроводите, които достигат до 60%, трябваше да бъдат намалени, но това не е направено. Според него загубите се плащат от потребителите.

По думите на Красимир Каракачанов приватизацията на ЕРП-тата е "една от най-крупните далавери на прехода". Според него печалбата им се източва чрез консултански договори, а в държавата не влиза нито стотинка.

"Ние не говорим за национализация, но просто когато една от страните не си изпълнява задълженията по договора, той трябва да бъде развален", категоричен е председателят на ВМРО.  

Според Каракачанов исканията на ЕРП-тата за вдигане на цената на тока са неоснователни. "Мрежата не се поддържа от тях, което води до аварии. Кражбите на кабели по вина на българските потребители ли са? Сега те искат да изградят мрежата с парите на гражданите, след което да ги накарат да плащат за същата тази мрежа. Така е било по време на турското робство - селяните работят ангария и строят пътища, след което си плащат, за да минават по тези пътища. Само че това е било през 18-ти и 19-ти век", заяви той.

По повод твърденията на електроразпределителните дружества, че увеличението на цените се налага заради инфлацията, Каракачанов каза, че те са "пълна глупост".

"50% от тока в България се произвежда от АЕЦ Козлодуй. Тя работи с ядрено гориво от Русия, а там цената не се е променила. 30% се произвежда от ТЕЦ-овете - всички те, с изключение на ТЕЦ Варна, работят с български въглища. Миналата година падна цената на българските въглища. ТЕЦ Варна работи с въглища от Украйна, там промяна в цената няма. Остават едни 20%, от които екоенергията е само 8-9%, останалото се произвежда от ВЕЦ-ове", обясни лидерът на ВМРО.