Сега е периодът, в който по-често се усещаме с намалена работоспособност и активност, дори с лошо настроение. Това е от пролетната умора.

"Тя се дължи преди всичко на липсата на витамин С. Ако на масата ни присъстват пресни плодове и зеленчуци и сокове от тях, ние няма да се чувстваме отпаднали и да заспиваме на работното място", съветва доц. Д-р Светослав Ханджиев, диетолог.

Според диетолога преди 60 години нашенската кухня е била сред най-здравословните.

"През 21 век е трудно човек да се вози с файтон, казвам аз. Домакинята не може да стои 2-3 часа пред печката и да приготвя топла супа. Именно затова тези супи, които са сега, които са дехидратирани, са много подходящи", смята доц. Ханджиев.

"Те повишават продукцията на стомашен сок, на солна киселина и на пепсин и по този начин нашето храносмилане се подобрява. Освен това има психологически елемент. Домашната атмосфера, когато всички са се събрали около масата, е от голямо значение. И топлата супа, и топлото ястие, изобщо топлата храна стопля душите на цялото семейство", допълва диетологът.

"Виждате колко фактори са необходими днес да бъдем в добро настроение и трудоспособност.  Вече времето е подходящо за разходки минимум 60 минути ходене пеш всеки ден. Всякакъв вид спортни игри са много подходящи за справянето с пролетната умора", каза още доц. Ханджиев.

Затова смело в преодоляването на пролетната умора! Тя е само временно състояние, което ще премине.