Случаят в Катуница показва, че съдебната система в България  трябва да работи по-добре. Това заяви в студиото на "Тази сутрин" посланика на САЩ у нас Джеймс Уорлик.

Според Уорлик България от много години е символ на толерантност и десетилетия наред гражданите живеят рамо до рамо и приемат всички етноси. "В случая с Катуница не ставаше въпрос за етническа толерантност, а за равенство пред закона. Мисля, че това ядоса гражданите", добави дипломатът. По думите му хората са останали с впечатление, че Кирил Рашков и неговите деца и внуци години наред са живели над закона. Това обаче не е оправдание някой да вземе правосъдието в свои ръце, смята Уорлик.

Джеймс Уорлик изтъкна, че случаят в Катуница е доказателство за това, че в България трябва да има закон за отнемане на имуществото, придобито от престъпна дейност.

"Американската пракитка е, че няма нужда да има влязла в сила присъда, а просот да бъде доказано пред съдия, че има голяма вероятност богатството на даден човек да е натрупано незаконно. На този етап тези активи биват запорирани, след което започва съдебен процес. Във Великобритания, в Израел и в повечето европейски страни има такова законодателство и аз се надявам българският парламент да приеме подобен закон", каза още американският посланик.

На въпрос какво си говори с българските кандидат-президенти, с които активно се среща през последните дни, Уорлик отговори, че за него това е възможност да чуе пряко какви са техните идеи. Той каза още, че са разговаряли за отношенията между България и САЩ и всички кандидати, с които се е срещнал, са заявили готовността си да продължат силното партньорство между двете страни.

Дипломатът бе категоричен, че САЩ нямат "фаворит" в изборната надпревара.

Вижте какво още каза Джеймс Уорлик във видеоматериала