Папа Йоан Павел втори ще се срещне с патриарх Максим и ще посети български православен манастир. Това стана ясно след срещата на пратениците му в Светия синод. Заместник-секретарят на Ватикана архиепископ Леонардо Сандри и началникът на протокола монсеньор Ренато Бокардо разговаряха също с премиера Сакскобургготски и външния министър Соломон Паси.

 Гостите от Ватикана определиха тези срещи като възможност да изкажат уваженията си към министър-председателя. По-рано пратениците на Папата бяха приети лично от патриарх Максим.

Пратениците на Ватикана донесоха писмо от папа Йоан Павел Втори до патриарх Максим. Главата на римо-католическата църква поздравява българския църковен водач и изразява желанието си да посети страната ни и да прегърне патриарха на българите.      По време на 30-минутната среща свещениците са обсъждали предварителната програма на папата, при посещението му у нас, през май.

"Програмата трябва да бъде обсъдена до най-подробния детайл. Обикновено във всички свои посещения папата отдава уважението си на авторитета на местната църква. Ето защо той ще иска да се срещне с българския патриарх", каза архиепископ Леонардо Сандри, зам.-държавен секретар на Ватикана. 

Папата е пожелал още да отиде до Пловдив за среща с католическата общност там. В предварителната му програма има среща с патриарха , присъствие на молебена за 24 май в храм-паметник "Свети Александър Невски" и посещение на Рилския манастир. За да присъства на тези места е необходимо разрешение от Синода.

"Ако пожелае да направи посещение на правосвеятели на Българската църка в Светия синод, нали,  ще му бъде оказано традиционното българско гостоприемство", каза патриарх Максим. 

Папата ще бъде придружаван и от едрите си швейцарски охранители, потвърди монсеньор Сандри. Този път те ще бъдат в символичен състав и трудно разпознати.