След тридневни лабораторни изследвания от Регионалната инспекция по опазване на общественото здраве в Русе съобщиха, че е потвърдена първата диагноза за зараза от антракс при двама мъже от село Чилнов. Мъжете преди заболяването си са драли коза.

Лабораторните ветеринарни изследвания обаче не са приключили и все още не е установено, че заразата е от козата и че в село Чилнов има огнище на антракс, съобщиха от Районната ветеринарно-медицинска служба. Резултатите ще са готови тази вечер или утре.

Ако се потвърди огнище на зараза, предстои имунизация на всички преживни животни в селото. Двамата мъже са заразени от кожната форма на антракс. Лекуват се в инфекциозното отделение на многопрофилната болница в Русе и са в добро състояние.

В средата на август ямболски пастир заболя от антракс. Пробите за наличието на болестта се оказаха положителни и в Разградско.

Болестта антракс е силно заразно заболяване, което обикновено се предава на хората при контакт с месо, кръв или кожа от умряло от болестта животно.