Наднорменото тегло не е безобидно. Последиците от него са хипертония, диабет, инсулт или инфаркт. Тревожен факт е, че затлъстелите хора в момента в света са около 400 милиона и броят им продължава да нараства. Защо затлъстяват и децата?

“Прехранваме ги. Храним ги с неподходящи храни. Децата като че ли спряха да играят народна топка, футбол. Предпочитат телевизионните игри, седенето пред компютъра и пред телевизора. Това е грешка, разбира се”, заяви доц. д-р Ивона Даскалова, началник клиника по ендокринология към ВМА.

"Всички ние прекалено намалихме физическата си активност. От колите си сядаме пред компютъра. С много малко движение, много малко спорт, което, разбира се, е един от факторите за натрупване на мастна тъкан”, допълни тя.

Ако една жена има коремна обиколка над 88 см, а един мъж над 102 см, трябва да премери кръвното си налягане, да види какви са стойностите на холестерола, на триглицеридите, на HDL холестерола и сутрешната кръвна захар.

"А не някой да казва: "А, моето кръвно е добро 145 на 95". Не, не е добро. То вече е завишено. Ако стойностите на холестерола са завишени, ако стойностите на триглицеридите са завишени - състоянието са нарича дислипидемия - човек трябва да обърне внимание. Първо с диетичен режим. В никакъв случай да не разчита на самолечение”, беше категорична доц. Даскалова.

"Първоначално може да има само завишени кръвни захари сутрин на гладно. След това при обременяване с глюкозотолерансен тест - да има нарушен глюкозен толеранс, но накрая така или иначе ще развие т. нар. захарен диабет тип 2. Ще може да настъпи ранно сърдечно съдово заболяване, ранна атеросклероза, всички тези състояние до момента довеждат до ранно развитие на инфаркт, на инсулт. Така че профилактиката е много важно нещо”, подчерта още ендокринологът.

Не случайно е създадено състоянието преддиабет – тогава, когато човек може да си помогне дори само с промяна на храненето и включване на ежедневна физическа активност.