Седем хиляди лева струва поставянето на регистрационна табела на колата с така наречения златен номер, който е само от цифри или с букви. Въпреки това желаещите да бъдат лесно забелязвани на улицата не са малко и ги срещаме всеки ден. Колко точно са те провери Асен Иванов.

Данните от КАТ показват, че в България има 165 автомобила със супер златни номера. Те се състоят само от цифри, а от скоро могат да бъдат и само от букви.

Цифрите винаги са смятани за важна част от съдбата на хората. Може би това е една от причините собствениците на луксозни автомобили да обичат "луксозните" номера. Скъпите табели са с шест еднакви цифри или комбинация от шест или пет цифри и букви. За тази година в столичния КАТ са изработени "само" десет такива.

"Всеки собственик, който заплати тарифата може да си сложи такива табели, така че може да видите и по-евтини автомобили само да се заплати. Досега обаче не се е случвало номерът да струва повече от возилото”, обясни старши инспектор Тихомир Тодоров, началник "Идентификация и технически контрол" към отдел "Пътна полиция".

Тарифата е 7 000 лева, плюс 64 лева стандартна такса. Поръчката на такъв номер става със заявка до десет дни след заплащане на таксата. Все по-модерно е да се слагат и букви.

"Понеже свършиха комбинацията с цифри, които са за София – две С и СА и започнаха букви. Тоест комбинацията вече е с букви”, допълва Тодоров.  

С такава табела обикаляше страната пловдивският рапър Ванко 1 преди години. Той обаче не му донесе късмет, защото Ванко влезе в затвора, а джипът му беше конфискуван. Все по-често по улиците могат да се видят номера с четири еднакви цифри.

"Също към тези номера има интерес защото са с 1 000 лева такса и за тази година са малко над 60 номерата с 4 еднакви цифри, може би, заради това, че са по евтини”, твърди началникът "Идентификация и технически контрол" към отдел "Пътна полиция".   

Масови са и така наречените огледални или еднакви номера, които, сравнени със суперлуксозните, са направо без пари. Регистрацията ще ви струва само 100 лева. При избирането на номер обаче трябва да внимавате, за да не се окажете в ситуацията на бизнесмена Дочко Дочев, който се разсърди на троянски журналист, че е прочел номера му като "ОВЧАР”. Друг подобен куриоз е временният номер, който си беше сложил депутатът от РЗС Георги Терзийски.

Предоставянето на тези услуги е с цел събиране на повече средства в бюджета, обясниха още от КАТ.