"ГЕРБ се опита да омаловажи дискусията по вота на недоверие. Опитаха се да смачкат важните въпроси, които са в докладите на ЕК и на Европол. Европол индикира много сериозни проблеми с организираната престъпност и това, че сме заплаха в рамките на Шенген. Но нямаше коментар по тези важни въпроси". Така депутатът от Коалиция за България Михаил Миков коментира дебатите в парламента по вота на недоверие към кабинета "Борисов".

"Целта на вота е да има дебат", коментира от своя страна депутатът от ДПС Йордан Цонев. "Народът трябва да види какво се харчи за сектора сигурност. За този сектор са дадени безпрецедентни 1 милиард и половина лева за 2010 година, с което се нареждаме на първо място в целия ЕС. По напред сме даже от страни като Кипър, където има перманентен военен конфликт. А всъщност над 2 милиарда са загубите на България от контрабанда и източване на ДДС. Управляващите, начело с премиера, управляват тази контрабанда", коментира още Йордан Цонев.

"Тези факти се доказва от записите, които излязоха в началото на годината", заяви Михаил Миков в подкрепа на думите на Цонев.

Според Йордан Цонев горивата в България, за които преди четири месеца имаше дебат и производителите твърдяха, че са много скъпи, изведнъж се оказаха най-конкурентно способни на европейския пазар. "От милиард и 200 милиона за година, експортът на горива в България е нараснал на 1 милиард и 800 милиона лева. Къде ги експортираха тези горива? Това е доказателство за контрабанда. Експортът на акцизни стоки е най-висок, а възстановените акцизи от този фалшив експорт са за над 300 милиона лева, а възстановеното ДДС над 600 милиона. Доказателствата за това са в бюджета", коментира още Йордан Цонев.

Депутатът от ГЕРБ Анастас Анастасов защити политиката на управляващите, като заяви, че каквото и да се случи в момента, винаги се говори "здравеопазване, контрабанда, цигари, вътрешна сигурност, контрабанда, цигари, социална сигурност, контрабанда, цигари". "Изглежда, че бюджетът преди нас се е формирал на събрания акциз от цигари", коментира Анастас Анастасов.

Михаил Миков цитира още статистика на най-големите разпространители на цигари в света, според които контрабандата на цигари в България е 40%, което ни прави шампиони.

Според Йордан Цонев обаче контрабандата на цигари е нищо сравнение с контрабандата на горива. Там директно се източва ДДС и акциз, което пък е абсолютно доказуемо. "МВР все още работи по разкриване на схеми, които изобщо не се практикуват вече", коментира още депутатът от ДПС.

Депутатът от Синята коалиция Димо Гяуров заяви, че десните ще гласуват в подкрепа на този вот, защото има подслушване, има флашки, а МВР не работи по този проблем.  "След като в една държава може да се подслушва министър-председателя и министри, а след това флашките да вървят по медиите, за каква сигурност можем да говорим? Същевременно няма присъди на хора, за които всички знаем, че са свързани с организираната престъпност, защото няма качествени доказателства.  Остава само това, което ЕК нарича политическа вола, но това не е достатъчно", коментира Димо Гяуров.

.