Според семейството на Виктория Борисова, забавянето на "цезаровото сечение" е довело до задушаване на плода в утробата.

Когато 23-годишната Виктория постъпва във Втора градска болница, бебето е в осмия месец. Жената има проблемна бременност и е наблюдавана в частния кабинет на завеждащия отделението.

Вечерта на 3 януари д-р Иванов й дава напътствие по телефона и не отива в отделението, за да ръководи последвалата операция. Жената има контракции и разкритие. Лекарите казват, че са й инжектирали медикаменти за подтискане на родилните симптоми, както обикновено се прави в осмия месец.

"По едно време сестрата, която беше при мен каза, че тоновете на сърцето станали единични. Не повика никого, щяла да викне лекар ако стане втори път - то стана и втори и трети. Казаха, че ако се налага ще раждам. В един момент всичко свърши", разказва Виктория.

Виктория е оперирана в 11 часа, на следващата сутрин. Казва, че вече не е чувствала нищо. Когато детето е извадено, то нямало сърдечна дейност и дишане до трийстата минута, пише в документите.

Въпреки това родителите получават акт за раждане на живо дете. А плодът е занесен с транспортен ковьоз до Специализираната болница за активно лечение на детски болести.


"Фактът, че на първа, пета, десета и петнадесет минута няма сърдечна дейност и дишане. Това вече е симптом за мъртво раждане", пояснява доц. Емилия Христова, ръководител на Клинака по неонатология, Отделение за недоносени деца.

Завеждащият отделението във Втора градска е следил бременността на Виктория. Той не присъства на операцията, въпреки че е обещал да се отзовеве по всяко време.

"Д-р Иванов трябваше да присътва лично, защото иначе нямаше да си вземе обещаните 400-500 лева за раждането", казва Светла Вучева, майка на родилката.


Според дежурния лекар д-р Калин Калев, който е извършил цезаровото сечение, операцията не е закъсняла.
И бебето е родено живо.


Аутопсията в Съдебна медицина и хистологичните изследвания ще докажат дали плодът е задушен в утробата на майката и има ли лекарска грешка.

За Виктория и Пламен това ще остане втори неуспешен опит да имат свое дете.