При първия обилен дъжд има опасност десетки селища в Североизточна България край Дунав и притоците му да бъдат залети. Русенският клон на "Напоителни системи" дължи за електроенергия близо 370 000 лева, за чието плащане има отсрочка от само още десетина дни. От Е.ОН са започнали подготовка за поетапно спиране на електричеството към помпените станции.

Под един процент от приходите на държавната фирма "Напоителни системи" са от напояване. С тях не може да се осигури отводняването на над 110 000 декара край Дунав. Заради големите дългове има реална опасност русенският клон на "Напоителни системи" да спре работа.

"Едната е да не можем да отреагираме при евентуално скъсване на дигата. Втората опасност е при по-голям обем местни валежи да не можем да осъществяваме контрол върху язовирите, които фактически събират тези води. Задържането на високи вълни е свързано с опасността от заливане на села, които са разположени по поречията на тези реки”, обясни Михаил Милчев - управител на "Напоителни системи" ЕАД  - клон Русе.

Спирането на тока ще се отрази и на около 30 обекта в Русенска, Силистренска и Разградска област, тъй като Е.ОН използва съоръжения на напоителните системи за пренос на електричество към тях.

Електричеството в дирекцията и складовете на русенския клон вече е изключено. Освен дълга от 370 000 лева към Е.ОН, фирмата дължи още толкова пари за заплати на работниците си, които се готвят за протести.