Данни от проучване, направено във Великобритания, убедително сочат, че хората предпочитат да разпускат в свободното си време с алкохол, отколкото да прекарват приятно в компанията на децата или партньорите си, пише в. "Дейли експрес".

Допитването е по поръчка на дружеството "Drinkware" и сочи, че за 61% от анкетираните алкохолът е най-логичният избор за разтоварване след тежък ден. Около 26% се разтоварват благодарение на разговорите с партньорите си, а едва 28% от участниците в изследването споделят, че децата им помагат най-добре да се отпуснат.

Проучването, обхванало 825 души, показва още, че хората се борят със стреса с до четири питиета вечер у дома. Повече жени, отколкото мъже признават, че напрежението е основната причина да посягат към чашката в края на деня, като тук процентът е фрапиращ – 73 срещу 26.

Дамите обикновено релаксират с вино, като 61% от тях си наливат две или повече чаши – двойно повече от препоръчителното за тях дневно количество. Мъжете намират утеха средно с поне две халби бира (четири алкохолни единици) вечер у дома.

Над 60% от анкетираните и от двата пола споделят, че пият след стресово преживяване, а 73% – след неприятен ден в службата. За сравнение – едва 15% от анкетираните залагат на чашката след хубаво преживяване, а 17% – след приятен ден на работното място. Препоръчителното седмично количество за жените е не повече от 14 алкохолни единици, а за мъжете – не повече от 21.