Едновременното повишаване на цената на хляба в София и в Пловдив е "малко странно". Това заяви днес министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов.  Цените на хляба ги определя пазарът и би било жалко, ако има някакво споразумение между производителите на хляб, добави министърът. Той съобщи, че към момента контролът на хляба и на хлебните изделия не се осъществява от служби на Министерството на земеделието и храните.

Найденов добави, че ведомството сега няма отношение към "сивия" сектор в хлебопроизводството, докато не започне да работи от 1 януари 2011 г. Агенцията по безопасност на храните.

Председателят на Асоциацията на хлебопроизводителите Георги Попов посочи, че в момента цената на хляба у нас зависи от повишението на цените на брашното, което струвало между 60 и 65 ст. на кг. Той добави, че по чисто пазарна логика "масовият" хляб би трябвало да струва от 1.30-1.40 лв за кг. Към момента цената на хляба достигна 1.20 лв за кг, допълни Попов.

Според него за повишението на цената на хляба в един и същи ден са отговорни търговските вериги, защото те решавали кога това да стане. От цяла Европа, в България се яде най-евтин хляб, смята Георги Попов.