Холивудският продуцент ветеран Майк Медавой е получил правата за заснемането на филмова версия на драмата с чилийските миньори, предаде ДПА, позовавайки се на публикация в "Холивуд рипортър".

Медавой, продуцирал ленти като "Черният лебед" и "Злокобен остров", е наел Хосе Ривера /"Мотоциклетни дневници"/, за написването на сценария за филма. Очаква се снимките да започнат през 2012 г.

Миналата година драмата с 33-мата чилийски миньори, които останаха под земята цели 69 дни, преди да бъдат спасени, прикова вниманието на целия свят. Малко обаче се знае за преживяното от тях, тъй като те са постигнали споразумение да не разкриват подробности от премеждието, докато не сключат колективна сделка за правата върху историята им.

Подробности за споразумението с Майк Медавой не се разкриват, но и двете страни изглежда са доволни от условията. "Като милиони хора по света и аз бях изцяло завладян от съдбата на миньорите и спасителната акция в Копиапо. В основата си това е история за триумфа на човешкия дух и свидетелство за куража и упоритостта на чилийците. Не мога да се сетя за по-добър сюжет, който да бъде показан на екрана", казва продуцентът.

Един от миньорите, Хуан Андрес Янес, определя сделката с Холивуд като "голяма крачка напред към заснемането на филм за преживяното от нас". "Това е единственият официален и оторизиран проект за случилото се в мината "Сан Хосе". Голяма част от историята никога не е разказвана", споделя Янес.