Страховете за нова финансова криза стават все по-осезаеми в глобален мащаб. След борсовия крах вчера, нов удар по американската икономика нанесе най-влиятелната кредитна агенция "Стандарт енд пуърс", която понижи рейтинга на Съединените щати. Мярката е безпрецедентна в почти 100-годишната история на кредитната система.

Досега Америка се радваше на безупречен рейтинг от тройно "А", което всъщност означава, че рискът държавата да плати обратно своите заеми е много нисък. Ясен Дараков разяснява какви ще са резултатите върху световната икономика.

След две седмици, в които борсите бяха като влакче на ужасите, което предимно се движеше надолу, снощи дойде и още една лоша новина за икономиката на Съединените щати.

Отличният кредитен рейтинг на страната беше понижен на два пъти "А+"

"Стандарт енд пуърс" посочват редица причини за това, но най-вече високият външен дълг на Америка – над 14 трилиона долара, който беше повишен с още над 2 трилиона след седмици, през които фалитът на държавата изглеждаше неизбежен.

"Смятам, че обвинения трябва да бъдат отправени в много посоки. Това е било проблем и на сегашната, и на предишната администрация”, коментира изпълнителният директор на "Стандард енд пуърс" Джон Чембърс.  

Какво всъщност означава това?

Хората в САЩ ще плащат още от понеделник по-високи лихви по всички заеми, които имат – кредитни карти, ипотеки, студентски и автокредити. Същото важи и за фирмите – за тях също ще бъде по-скъпо и по-трудно да взимат заеми, с които да разширяват бизнеса си и да отварят нови работни места. Което означава допълнително забавяне на икономиката

Единственият позитивен ефект от понижаването на рейтинга е, че политиците във Вашингтон може да бъдат по-мотивирани да направят още съкращения в дефицита на страната и евентуално да повишат данъците – компромис, който не успяха да направят при преговорите за сделката за дълга. Проблемът е, че американският Конгрес е в лятна ваканция за месец, а пазарите нямат това време. Според американското министерството на финансите,

рейтинговата агенция е допуснала грешка от 2 трилиона долара

при изчисленията, в резултат, на които кредитният рейтинг беше безпрецедентно понижен с една степен.

Международната реакция - от подкрепа до остри критики към американските власти

Китай предложи да бъде въведена нова резервна световна валута, вместо разклатения долар. Като най-голям притежател на американски облигации в света Пекин има право да поиска от Вашингтон да се заеме със структурните проблеми на дълга, за да гарантира безопасността на китайските валутни резерви в долари, съобщи агенция Синхуа. Същевременно големи притежатели на американски съкровищни бонове като

Япония и Франция заявиха, че не се притесняват от понижаването на оценката

"Цената на американските държавни облигации сега ще се понижи. Китай държи около 1,1 трилиона щатски долара. Япония притежава около 1 трилион. Ако цената се понижи с 1%, това означава, че Китай ще загуби автоматично 11 млрд. долара, а Япония 10 млрд. Ситуацията е губеща и за Америка, и за Азия", обясни финансовият анализатор от Сингапур Франсис Лун.  

Продължава и спадът при ресурсите

Златото поевтиня със 7 долара, а петролът - сорт "Брент" с близо 2% до 109 долара за барел. Леко поскъпна нефтът на борсата в Ню Йорк, но там цената на черното злато остава сравнително ниска - 87 долара за барел, или цели 22 долара по-евтино, отколкото в Лондон.

Котировките, засега, не са повлияли на цените на горивата за крайния потребител у нас

Проверка на bTV по бензиностанциите показа, че бензинът и дизелът запазват цените си от средно 2 лева и 48 стотинки за литър.

Икономисти прогнозират забавяне на икономиката и потреблението у нас заради дълговите кризи в Европа и Съединените щати.  Според наши анализатори, нова рецесия означава и ново свиване на кредитирането, вдигане на лихвите, или комбинация от двете.