Повече от 200 български дерматолози ще се включат в кампанията "Евромеланома 2010 г." за безплатни прегледи на пациенти със съмнителни за рак на кожата образования. Това обявиха от Българското дерматологично дружество, организатори на кампанията. Инициативата е за пета поредна година и е част от европейската кампания за скрининг и профилактика на рака на кожата, организирана от Европейската академия по дерматология.

Тази година безплатните прегледи са планирани за 11 май. В София в кампанията ще се включат ВМА, болница "Токуда", както и университетски кожни клиники, диспансери и частни клиники в страната. Предварителни записвания за София ще се приемат на телефон 02/803 43 21.

Целта на кампанията е да се повиши здравната култура и да се обърне внимание на рака на кожата, чиято заболеваемост, според специалистите показва постоянна тенденция към увеличаване поради променените навици - често излагане на слънце, придобиване на тен от изкуствени източници.

В предходните четири кампании са прегледани 11 000 пациенти от страната, за миналата година техният брой е 4069. Лекарите са открили повече от 400 случаи на различни форми на кожен рак, като пациентите са насочени за лечение.