Колко вдъхновително може да бъде една пътуване през традициите и културата на различни народи? Какъв разказ може да разкаже един фотообектив? Отговорите на тези въпроси дава аудиовизуалната изложба "История на едно поколение. Пътят на Сантяго. Първият европейски културен маршрут". Тя ще бъде представена днес в галерия "Средец" на Министерството на културата и ще продължи до 30 януари.

Изложбата е плод на скорошно пътешествие на двама галисийци - фотографът Мануел Валкарсел и музикантът Алехандро Гонсалес, по пътищата на Свети Яков (на испански Сантяго), които водят началото си от вековна историческа традиция.

Експозицията е отражение на едно преживяване, каквото е преминаването през териториите на България, Унгария, Австрия, Чехия, Словения, Северна Испания и Галисия на Свети Яков. В него двамата артисти демонстрират тънка чувствителност към културните и религиозни традиции на местата и извървените от тях пътища и показват ситуации и обстоятелства типични за маршрутите на поклонението.

Изложбата е организирана от правителството на автономна област Галисия и се осъществява със съдействието на посолството на Испания и Министерството на културата.