След като има международен ден на горчицата и такъв на видео игрите, ден на долара, ден на Карибите и ден на лазанята, защо да няма и международен ден на динята?
Той се празнува на 3 август всяка година, най-вече в Съединените щати. А знаете ли, че има над 1200 разновидности на сочния плод в над 96 държави по света?
На този ден няколко дейности, които подчертават качествата на динята. Сред най-популярните състезания са замерване с дини и надплюване със семки.
Ако случайно днес сте във Филаделфия, може да отидете в местен бар, където срещу 4-5 долара ще ви забъркат коктейли и бири от диня. Истински бестселър в английски пъбове пък е мартини с диня. Днес заведенията на Острова са се заканили да подобрят рекорда си от коктейли, който включват ароматния плод.
И ако това ви се струва странно - какво ще кажете за чай от диня? Прави се от семките на плода. Може да излекува инфекция на черния дроб.
Богатата на хранителни вещества диня дължи наситеният си цвят на ликопен - същият пигмет, който се съдържа в грейпфрута и доматите. Ликопенът е мощен антиоксидант, който блокира действието на свободните радикали и активира кислородните молекули. Според учените той може да се бори дори с ракови клетки.
Не забравяйте, че динята съдържа над 92% вода, не съдържа холестерол и е важен източник на витамини А и С, фибри, калии и амино киселини.
Марк Твен казва: „Когато човек опита вкуса на динята, той вече знае с какво се хранят ангелите”.
А как да изберем най-сочната и узряла диня – вижте съветите на един производител от Любимец във видеото.