Причина за трагедията е внезапното отваряне на огромната врата на товарния самолет "Ил-76". Пилотите приземили машината обратно на летището в столицата Киншаса.

Трагедията се разиграла миналата нощ, но властите задържали новината в тайна, за да съобщят първо на близките на загиналите. Машината е превозвала около 200 души полицаи и техни семейства от столицата Киншаса към втория по големина град Лумумбаши. Екипажът е бил руски. Вратата се отворила по средата на пътя, когато транспортният самолет "Ил-76" е бил на височина 2200 метра. Причина за аварията е спад на налягането в хидравличната система на машината. След отварянето на вратата хората са били всмукани и най-вероятно са мъртви, обясни представител на военните власти.

В страната често стават тежки катастрофи поради занижените мерки за сигурност. През 1996 година претоварен руски товарен самолет не можа да излети и помете оживен пазар, построен незаконно близо до пистата. Тогава, по официални данни, загинаха 365 души, но се смята, че жертвите са били близо 800.