Стотици деца от Търговищко стоят навън в студеното време, за да чакат училищните си автобуси. Проблемът е в малките населени места, където училищата бяха закрити и учениците от първи до осми клас трябва да пътуват до най-близкото средищно учебно заведение. Там обаче няма помещения, в които децата да чакат рейсовете.

В 7:00 ч. сутринта беше около 3 градуса. Близо 70 деца от село Дългач чакат училищния автобус. Рейсът е един и първо се качват по-големите ученици. Малките остават да чакат втория курс. Според кмета, проблемът е в липсата на помещение.

За момента няма, няма такава стая която да се обособи. Виждате кметството е отдалечено от спирката, за да се приберат децата тук в кметството, каза Алиш Льотев, кмет на село Дългач.

В центъра на Дългач,  както и в повечето села в региона, има пустеещи сгради с десетки стаи, които могат да приютят децата. Те обаче стоят празни заради неясната им собственост.

Кметът обясни, че ще се помисли за стаичка за децата, след като минат процедурите по продажбите на тези помещения. От Общината в Търговище са дали срок на селските управници до следващата седмица да намерят помещения. Вече са осигурени печки и дърва за отопление, за да няма студуващи ученици.