За решаване на проблема с гонките от КАТ предлагат за няколко часа в ден от седмицата за мотосъстезания да бъде затваряна южната дъга на Околовръстното шосе. Според мотоклубовете в по-далечна перспектива трябва да се търси район за изграждане на мотописта за състезания. Тези идеи били обсъдени на среща с лидерите на мотоклубовете, съобщи БТА, като се позова на Борислав Василев от столичния КАТ.

Предложението на КАТ е на вниманието на различните мотоклубове и на Столичната община.

Ако идеята на КАТ бъде възприета, то спирането на движението ще е само в периода от 21:00 часа до 01:00 часа през нощта в конкретния ден, уточни Василев. Участъкът, който КАТ предлага да се използва, е между кв."Бъкстон" и разклона за бул. "България".

Лидерите на мотоклубовете приели предложението на КАТ и се съгласили да се работи в тази посока.

Ако се стигне до осъществяване на идеята се обмисля възможността по време на надпреварата да има осигурени и медицински екипи, посочи Василев.

В по-далечна перспектива от мотоклубовете предлагат да се търси район, където може да се изгради мотописта за подобен тип надпревара.

Според статистиката за миналата година само в София са станали 57 катастрофи с мотори, при които 4 души са загинали и 62 са ранени. От КАТ посочват, че най-често причина за зверските катастрофи с мотори у нас стават с младежи без книжка и опит за кормуване на мощните машини, които летят с над 200 км в час и са заплаха както за самите себе си, така и за случайни минувачи.