В 13.57 часа българско време учените в ЦЕРН успешно ускориха и сблъскаха протонни снопове. По този начин имитираха първите мигове от сътворението на Вселената. Репортаж на Борислав Лазаров:

Това е българският център, в който учени от Софийския университет участват в експериментите. Днес в 14.00 часа българско време протонните снопове в Ускорителя достигнаха необходимата скорост и се сблъскаха. С този успешен експеримент завършва 20-годишната работа по тестването на адронния колайдер и започва нова ера в науката.

"Да имаме пресичане на такива снопове и за първи път да бъдат регистрирани сблъсъци на протони, и съответните физически събития при тази рекордна енергия на Ускорителя”, заяви доц. д-р Леандър Литов, ръководител на катедра "Атомна физиска” в СУ.

Всеки протонен сноп беше ускорен до 3 и половина тева - това е единица за енергия използвана във физиката на елементарните частици. 1 тев е приблизително равен на енергията на летящ комар. Учените наричат тази енергия "рекордна", защото никога досега протони не са били ускорявани толкова много в лабораторни условия.

"След това следват между 18 и 24 месеца нон-стоп работа на Ускорителя именно при тази енергия, и набор на експериментални данни”, допълни доц. д-р Леандър Литов.

След сблъсъка на протоните в Ускорителя се оказа, че всички апокалиптични теории за създаване на "черна дупка" или унищожаване на Земята са нелепи.