Три нови бойни хеликоптера "Пантер" ще има в състава на Военноморските сили. Първият от тях беше официално приет в морската вертолетна авиобаза "Чайка" край Варна. На церемонията присъстваха премиерът Бойко Борисов и министрите на отбраната и на транспорта Аню Ангелов и Ивайло Московски.

Вертолетът разполага с торпедни системи и 20-милиметрово оръдие. С едно зареждане може да прелети 150 мили, което е напълно достатъчно за охраняване на българските териториални води. Цената на един "Пантер" е 20 милиона евро.

"Много пари ни струва, но се надявам, че с тези три "Пантер"-и по Шенгенското пространство да не се говори. Надявам се производителите на хеликоптерите да кажат на своите политически началници, че най-доброто е на българо-шенгенската граница с Турция", заяви министър-председателят.  

Според специалистите "Пантер" са най-добрите хеликоптери, с които една армия може да разполага. Такива на въоръжение има във Великобритания, САЩ, Израел и Франция. Освен за нуждите на армията, машините могат да се ползват и за спасителни операции по море и суша.

От следващата седмица стартира обучението на българските пилоти. Предвидено е да бъдат подготвени плувци в специалния разузнавателен отряд, както и шестима "тюлени", които да спасяват  хора в морето.