Военните пристъпиха към задържания на демонстранти след насилието, предизвикано от привърженици на президента Хосни Мубарак на централния площад "Тахрир" в Кайро. Според военните антиправителствените демонстранти, които лагеруват на площада, са поискали от армията да се намеси.

След крехко затишие след полунощ, на разсъмване сблъсъците между привърженици на президента Мубарак и демонстранти избухнаха с нова сила. Според някои съобщения, верни на властта мъже са нападнали привържениците на опозицията, които отказват да напуснат централния площад. По непотвърдени данни има поне четирима убити. Ранените от снощи са над 1500.

Сутринта армията се намеси и военни машини навлязоха на площада, за да въдворят ред. Войници започна да арестуват участници в боевете. Същевременно десетина опозиционни партии приеха предложението на управляващите за преговори. Те поставят като условие парламентът да подготви промени в конституцията и да се саморазпусне. От своя страна обаче Мохамед ел-Барадей твърдо се противопоставя на компромиси с диктатора- той отново заяви, че няма да има преговори с новоназначения вицепрезидент. Ел-Барадей същевременно успокои Запада и Израел, че евентуална промяна във властта няма да навреди на отношенията с тези страни.

Жителите на столицата Кайро се опитват да се вънат към нормалното си ежедневие. Банки, пощи, учебни заведения и повечето частни фирми продължават да са затворени, но спурмаркетите, пекарните и кафенетата работят. Хранителната индустрия извън града продължава да зарежда търговците в Кайро с продукти, въпреки трудностите по многото контролни пунктове към столицата.

Трафикът по главните пътни артерии на Кайро се засилва. Частните таксита отново предлагат услугите си. Метрото също работи, с изключение на спирката на площад "Тахрир", но затваря малко преди вечерния час. Авиолиниите изпълняват полети от и до Египет, наред с частните и дипломатическите полети, организирани от посолствата.