Сайтът "Уикилийкс", който публикува в интернет секретни документи, вече не използва сървърите в Солна - предградие на Стокхолм, и е пренасочил своя трафик през други държави, включително Франция. Това съобщи днес шведският в. "Дагенс нюхетер", цитиран от ИТАР-ТАСС.

"Уикилийкс" обаче не е уведомил шведския си интернет доставчик, че се отказва от услугите му, не е платил и последната си сметка, пише изданието.

"Тръгнаха си, без нищо да ни кажат", заявил Микаел Виборг, шеф на сървърния център в Солна.

Шведски съд одобри в четвъртък искането на прокуратурата да бъде задържан за разпит основателят на "Уикилийкс" Джулиан Асандж по подозрения за изнасилване и сексуален тормоз. Асандж обжалва това решение, но срещу него бе издадена и международна заповед за арест, припомня агенцията.

Въпреки че има право да мълчи, моят клиент няколко пъти предложи да бъде разпитан, първо в Швеция, после във Великобритания, по телефона, с видеоконференция или по електронна поща. Всички тези предложения бяха отхвърлени от прокурора, който злоупотреби с правомощията си, заяви в четвъртък британският му адвокат Марк Стивънс.