Рецептите са браншови, по подобие на "Стара планина" за месните продукти, а не по държавната стандартизация. Хлябът трябва да съдържа единствено брашно, вода, мая и сол. Годността ще е до 48 часа.
Допускат се и допълнителни вещества, ако зърнената реколта, съответно и брашното, е с по-ниско качество. Тези вещества обаче могат да бъдат само с органичен произход - например лимонена киселина.
Стандартът не е задължителен за фирмите. Въпреки че все още не е ясно колко ще струват продуктите с марка "България", производителите не очакват да има сериозна разлика с останалите.
„Това ще са трите вида хляб по стандарта - бял, типов и Добруджа. На това ще пише хляб България. Ще има лого. Той може да бъде опакован. Ако не логото може да се лепи на касата, или ако не - на хляба, като ще се лепи с брашно”, обясни земеделският министър Мирослав Найденов