България е стабилна държава. Това каза при откриването на изложбата „Съкровища от България. Златото на тракийските воини” в Европейския парламент премиерът Бойко Борисов. Той посочи, че България е най-добрата граница на Европа и най-добрата граница на Шенгенското пространство. По думите му от месец април-май България пази шенгенската граница по европейски критерии.

"Разполагаме с хеликоптери „Пантер” и „Кугър”, най-добрите кораби, най-добрите катери. С най-добрата техника в света днес ние охраняваме Шенгенското пространство. Само преди ден дадохме 150 млн. за последните френски хеликоптери", каза Борисов.

Премиерът каза, че вярва на хората в Еврокомисията, Европейския парламент, Европейския съвет, и че се надява, че ще вземат правилното решение за присъединяването на България към Шенген.

Представителите на Европейската народна партия в четвъртък ще посетят България и ще бъдат запознати с дисциплината във фискалната стабилност и охрана на границите. Борисов бе категоричен, че повече хеликоптери няма да се купуват, тъй като имаме най-доброто.

В приветственото си слово към присъстващите на откриването на изложбата Борисов нарече председателя на ЕП Йежи Бузек свой приятел. Борисов благодари на министъра на културата Вежди Рашидов за добрата работа при представянето на изложбата. Той посочи, че е дадена голяма държавна гаранция, за да може изложбата да бъде представена в ЕП.

Премиерът се надява, че всеки, който види малката част от българската съкровищница, ще има друго мнение и отношение към България.