Обстановката по границата между Индия и Пакистан остава взривоопасна.
В Делхи премиерът Атал Ваджпаи получи подкрепа от лидерите на всички партии в случай, че се стигне до военни действия.
Със същата цел в Исламабад президентът Первез Мушараф започна политически консултации.

Говорител на Пакистанското правителство съобщи, че силите по границата с Индия са в бойна готовност. Според президента Мушараф, Пакистан искал да избегне опасната конфронтация с Индия, но в същото време бил готов да отвърне на всяка атака от индийска страна.

След като получи пълна политическа подкрепа в страната си в случай на военна криза, индийският премиер Ваджпаи изрази надежда, че опитите на чуждата дипломация да разсее напрежението между двете страни ще успеят.
За дипломатически натиск отвън са се изказали опозиционните лидерите.
Само за последното денонощие в помирителните усилия се включиха Франция, Съединените щати и страните от Персийския залив.

Делхи вече отхвърли предложението на Исламабад за среща на високо равнище, идната седмица в Непал. Преди 3 дни Индийското правителство забрани достъпа на пакистански самолети до въздушното си пространство и поиска взаимно съкращаване на дипломатическите представителства на двете съседни държави.

Напрежението между тях се повиши след атентата срещу индийския парламент на 13 декември, за който Делхи обвини пакистанските тайни служби.

Оттогава освен за струпване на войски от двете страни на общата граница се съобщава и за разполагане на ракети, които могат да носят ядрени бойни глави.