Българите стават все по-големи песимисти за финансовото си състояние и за икономическата ситуация в страната. Това отчита Националната статистика. Има и такива хора обаче, които казват, че кризата им е дала много и е променила живота им към по-добро.

Един от тези хора е Пламен Панталеев, който живее в село Мрамор и реже кайсия, родила картофи.

„Тази кайсия е стара и не раждаше. Сега режа тука клони. И като ги изхвърлям ей тук отпред, един човек ги взима. Той се занимава със селскостопанска продукция и заради това, че ги е взел, той ми даде картофи”, разказва Пламен.

Вече 2 години живее без нещата, без които всеки смята, че не може.

„Гледам от Енергото ми пращат сметки 10 лева ток, 10 лева такси...Затова сптях тока и вече 2 години съм без ток. Освен това съм вегетарианец, ям само сурови неща и свикнах”, казва още за ежедневието си нестандартният жител на с.Мрамор.

Пламен няма и вода. Хигиената поддържа с вода, донесена в туби от топъл извор наблизо.
Парите му са от събрани бутилки.

„Парите на месец аз си ги засичам. Ето този месец съм похарчил за всичко 40 лева, а съм изкарал 70. За храна от тях съм дал 20”, пресмята Пламен.

Казва още, че от 20 години се настройва за този живот, а кризата само го е мотивирала.

„Това е едно гъвкаво постоянство. Човек е като спойка от различни метали. И при нагряване единият метал се разширява, друг се свива”, допълва той.

Пламен не усеща липсата на неща от ежедневието като телевизор, хладилник и печка. От хората, с които говори научава за нещата, случващи се извън неговия двор.