Къща рухна в архитектурния резерват "Старинен Пловдив" и като по чудо не рани туристи. Сградата е обявена за паметник на културата, но от години пустее и се руши. Десетки други къщи в Стария град са със същата съдба и вместо да привличат туристи, ги отблъскват.

Срутената къща се намира на върха на Небетпете и от години стряска чуждите туристи със занемарения си вид. Освен това сградата е обявена за опасна и е трябвало да бъде съборена.

"Дошли сме да обезопасим, такива са разпорежданията - да се бутне до първия етаж. Днес много екскурзоводи не останаха доволни, провалихме им обхода, не можеха да преминат", заяви Кръстьо Джевизов.

 Живеещите  в Стария град казват, че често са засичали бездомници в необитаемите къщи.

"Доскоро живееше човек, поне поддържаше къщата в някакво положение, поне не пускаше други да рушат и разбиват", каза Георги Митрев.

- Защо сте викали пожарна?
- Често идват, палят, разбиват.

"От доста време идвам тук, очаквах от доста време да я премахнат, падаше мазилка от нея, имаше ленти, но децата ги махаха", допълни Благой Милчев.

От община Пловдив, която е съсобственик на срутената къща, обявиха че повече от три месеца чакат разрешение от Националния институт за паметници на културата да съборят опасната сграда. Проблемът със Стария град се оказва по-голям, защото почти на всеки ъгъл в резервата има по една рушаща се къща, която трябва да бъде съборена.

"Ние принуждаваме със заповеди собствениците да ги събарят, те обжалват заповедите в съда и така делата се точат с години", отбеляза Петко Атанасов.

Затова от община Пловдив обмислят предложение опасните имоти да бъдат конфискувани, ако собствениците им в продължение на години не се грижат за тях и застрашават живота на хората.

За bTV Новините - Райна Зайкова