Възможно ли човек на 34 години да се налага тепърва да доказва пред държавата рождената си дата и собственото си ЕГН? Заради грешка в системата на ЕСГРАОН от 1976 година един плевенчанин трябва буквално да си смени живота. През целият си съзнателен живот Добромир Даскалов е празнувал рожденият си ден на 29 октомври. Преди броени дни обаче разбира, че според ЕСГРАОН е роден два дни по-рано.

„Отидох да си извадя заявление за постоянен адрес и госпожата като отвори там една голям книга - регистър ли е, каза, че проблема изобщо не ми е в адреса, проблема ми е в датата на раждане”, каза Добромир Даскалов.

Така според акта за раждане Добромир е роден не на 29, а на 27 октомври. И това не е единствената грешка в регистъра. Според същия този регистър удостоверението му за раждане е издадено на пети октомври 1976. Да приемем, че съм роден на 27 октомври, моето удостоверение за раждане е издадено 22 дни преди аз да се родя”, каза Добромир.

Освен това, в регистъра е объркана датата, на която родителите на Добромир са сключили граждански брак. Няма и съответствие между годината, изписана с думи и цифри. Така грешките стават общо пет!

„Зададох въпрос на шефката на ЕСГРАОНА, ако тогавашния служител, който вписва случайно ме е вписал, че съм женски пол, аз сега трябва ли да си сменя пола, и тя ми отговори съвсем спокойно и цитирам - ами щом, трябва, господине, и пола ще се смените”, разказа плевенчанинът.

За щастие, полът на Добромир е вписан коректно. Затова пък плевенчанинът ще трябва да си смени ЕГН-то.

Излиза, че сега синът ми трябва да сменя дипломи за висше образование, средно, граждански брак, актове за раждане на децата, дебитни карти, нотариални актове, всичко това е свързано с финансово, губене на време и психическо натоварване”, каза Светла Даскалова - майка на Добромир.

Добромир категорично отказва да си промени ЕГН-то, тъй е сигурно, че рождената му дата - 29 октомври е вярна. От ЕСГРАОН отказаха да застанат пред камера. По телефона началничката Царина Михайлова заяви, че освен смяна на ЕГН, Добромир може да си потърси правата в съда, тъй като смяна на рождена дата можела да се извърши само по съдебен път. Според адвокатът на младия мъж, проблемът може да се реши и без да се стига до съд.

„Администрацията трябва да си изпълни задълженията, за които служи, за които е назначена и получава нашите народни пари, тоест администрацията би трябвало да извърши проверка Въпросът е за се изчистят проблемите”, коментира адвокат Пламен Панчев.

Засега администрацията отказва да признае, че грешката е в нея. Затова Добромир е решен да заведе дело, в което не само да докаже самоличността си, но и да потърси отговорност за изхабените нерви и пари.