Международната федерация на звукозаписната индустрия (IFPI) публикува данните за продажбите на албуми по света за 2009 година. На първо място е дебютната плоча на Сюзън Бойл "I Dreamed A Dream". Общият тираж на албума е 8,3 милиона броя, съобщи Лента.ру.

За сравнение: най-продаваният албум в света през 2008 г. е  "Viva La Vida Or Death And All His Friends" на "Колдплей", като от него са купени 6,8 милиона екземпляра.

В десятката на бестселърите за 2009 година са албуми на "Блек айд пийс", Майкъл Джексън, Тейлър Суифт, Лейди Гага, Майкъл Бубле, U2 и Андреа Бочели. Пет от най-продаваните изпълнители са представяни от лейбъла "Юнивърсъл", а останалите от "Сони" и "Уорнър".

Десятката на най-продаваните албуми за 2009 г. изглежда по следния начин:

1.Сюзън Бойл - I Dreamed a Dream
2."Блек айд пийс" - The E.N.D.(The Energy Never Dies)
3.Майкъл Джексън - This Is It
4.Тейлър Суифт - Fearless
5.Лейди Гага - The Fame
6.Майкъл Бубле - Crazy Love
7.U2 - No Line on the Horizon
8.Майкъл Джексън - Thriller
9.Майкъл Джексън - Number Ones
10.Андреа Бочели - My Christmas

По данни на Международната федерация на звукозаписната индустрия продажбите на музика през 2009 г. са намалели със 7 %, като общите приходи са възлезли на 17 милиарда долара. Спадът се свързва с влошаване на положението на двата основни музикални пазара - в САЩ и в Япония.

Продажбите на музика на физически носители в света за година са спаднали с 12,7 процента. А приходите от дигиталните продажби на музика са нараснали с 9,2 процента и са достигнали 4,3 милиарда долара.