
Учените от университета Макмастър в Онтарио са анализирали две предишни изследвания върху ползата от шоколада. Едното от тях, обхванало 45 000 мъже и жени, показва, че за онези от тях, които всяка седмица консумират шоколад, рискът от инсулт е с 22 процента по-малък.
Данните от второто проучване, направено сред 1169 души, сочат, че хората, които хапват по 50 грама шоколад веднъж седмично, са изложени на 46 процента по-малък риск да починат след прекаран инсулт в сравнение с тези, които не консумират шоколад.
Авторите на настоящето изследване обаче подчертават, че са необходими повече проучвания, за да се разбере дали наистина шоколадът предпазва от инсулт.
Полезният ефект от шоколада се приписва на съдържащите се в него флавоноиди, които имат свойствата на антиоксиданти, обясняват специалистите.