След големия сняг на някои места се изсипа обилен дъжд. Най-засегната е Южна България - Гоце Делчев, Кърджали и Златоград.

Там валя непрекъснато в продължение на 12 часа и са измерени 50 литра на квадратен метър.

Дъждът засегна и Кюстендил, Сандански, Сливен и Бургас. В Бургаско, падналият дъжд не е с особено високи стойности.

Но в комбинация с топящия се сняг, той утежнява ситуацията в част от региона, който тази седмица се наводни за втори път.  

Дъждът в Бургас спря по обед, предаде кореспондентът ни от района Десислава Кръстева. И въпреки че южното Черноморие не беше най-дъждовното място в страната през последното денонощие, заради наводненията от последните дни ситуацията в града се усложни.

Засега обаче няма опасност за населението. Критичните точки се наблюдават постоянно.

Въпреки обилните валежи до момента в Кърджалийско няма сериозни наводнения. Нанесени са незначителни щети на мазета и приземни етажи на сгради. Повече за обстановката в Бургас и Кърджали четете тук

Дъждът създаде проблеми днес и в района на Карнобат. Гарата, площадът и един подлез бяха наводнени. Далеч по-сериозно беше във второто по големина село в Карнобат - Кликач.

С вода, дълбока повече от метър - така изглеждат дворовете на повече от 20 къщи в селото.

Причина за тежката обстановка в района на Карнобат е 10-часовият дъжд снощи и през нощта, както и бързото топене на снега. В село Кликач ситуацията се утежнява допълнително и заради подпочвените води и жп линията, която служи като дига и водата не може да се оттече. Канализация няма.

В отводняването се включиха екипи на пожарната и "Гражданска защита". Хората дежурят вече 24 часа.

- Въобще снощи не сме спали, цялата вода през моя двор минава.
- Чистихме цяла нощ, вънка, вътре, чистихме.

Повечето хора вероятно няма да бъдат обезщетени, защото нямат застраховки.

"Сутринта съм вземал съм една фадрома от кооперацията, разринахме преспата и се поотвори малко пътя. Но положението вие го виждате какво е, продължава да тече вода и потокът е голям," каза Хюнали Селим, кмет на с. Кликач.

"Пътя за съседното село е полуразрушен, там валеше много вода. Взели сме мерки, но срещу природата трудно се оправяме", коментира Георги Димитров, кмет на Карнобат.

Всички язовири в района са с отворени преливници, за да се избегнат наводнения.

В Ямболско имаше предупреждение за нивото на река Тунджа. Обстановката там за момента е сравнително спокойна, предаде репортерът ни Антон Хекимян. Водите на Тунджа в района на Елхово са се покачили с цели 20 см, което означава, че кризисният праг е преминат. Водата е преляла само през по-ниските диги. Нанесени са щети на стопански постройки, но като цяло проблеми в региона няма. Очаква се да бъде залята част от индустриалната част на града. Част от населението трябва да бъде евакуирано, ако нивото на реката продължида се покачва.

Наводнение в Ямбол може да се очаква само, ако прелее язовир Жребчево. Засега той е наполовина пълен. Единственото несигурно нещо е колко вода ще донесат притоците на Тунджа.