Тази вечер е получен сигнал за взрив в цех за производство на амонит в завод "Миджур" край село Горни Лом, община Чупрене. Заводът е за взривни вещества и се намира на 4-5 км от селото.

По първоначални данни е възникнал пожар в следствие на неизправна машина. По-късно е станал и взривът, коментира за bTV комисар Марчо Марков, директор на ОД на МВР във Видин. Достъпът до склада в момента е ограничен.

Той потвърди, че има трима пострадали. Състоянието им е добро. Те са извън опасност за живота, потвърди той.

Няма опасност за населението. Районът е отцепен, взети са всички мерки, каза още комисар Марков.

По първоначална информация складът е на частна фирма, в него се съхранява 10 т. амонит. Пожарникарите са на мястото на инцидента, но след взрива са се оттеглили. В момента пожарът е със затихващи функции, но няма да се предприеме влизане в склада, докато не се установи дали няма други съоръжения в склада.

Към момента не очакваме да има опасност за населените места, районът е отцепен. В района вече има контролно-пропускателен пункт, коментира на свой ред комисар Николов, дир. на Нац. служба за пожарна безопасност. Той е и начело на сформирания Кризисен щаб.

Утре, 4 февруари, в 9 ч. в Министерството на отбраната ще се решава как да се действа – трябва да се обезопаси заводът, защото в него има взривни вещества, заяви Николов и допълни: "Към момента действащ пожар няма, има откъслечни експлозии".  

На място има екипи на полицията, пожарната и "Гражданска защита". Уведомена е Инспекцията по труда.

Повече информация чуйте в прикачения файл.