„Готвенето… това е начин на живот, отдаване към хората. Да готвиш с любов и да видиш след това насладата в човека, който опитва от твоето ястие, е най-хубавото”.

Думите са на първия български Lord of the Chefs Сидония, която успя да се пребори с 15 силни претенденти за титлата, да премине през редица изпитания и дори да разплаче журито със своите кулинарни произведения на изкуството.

А емоциите в кухнята на телевизионното шоу не липсваха, подобно на книгата на Лаура Ескивел „Като гореща вода за шоколад”. Сълзите се редяха наред с усмивките, защото: „Кухнята е страст от началото до края. Не можеш да я контролираш. Колкото повече чувство има, толкова повече се развиваш”, казва chef Борис Петров. И добавя, че е щастлив от това, че има удоволствието да се занимавам с нещо на земята, което свързва необходимост с изкуство.

16-те участници и журито успяха да покажат на зрителите сърцето и душата на кухнята и да им обяснят, че: „Усмивката, която се получава отсреща, след като сготвиш нещо, е най-голямото удовлетворение за мен”, споделя chef Ивайло Петков. „Няма по-хубав момент, когато занеса една торта при малко дете и то я прегърне като плюшена играчка. Нищо, че е се е омазало, нищо, че я е развалило”, допълва кулинарната картина със своите преживявания chef Ради Стамболов.

Сега пред Сидония стои още по-голяма тежест. Предстои и да избере име за своя нов ресторант. Допада й идеята то да съвпада с нейното, който от гръцки означава дюля. Очаква я и нелеката задача да избере и своя екип. А като говорим за екип, победителката изрази своята благодарност към хората, който й помогнаха на финалната права – Пламен и Нормен, и сподели своето голямо уважение към тях.

Оказва се, че Сидония е без работа до началото на шоуто, тъй като тъкмо се прибира от САЩ. И не съжалява, че се е върнала в страната си: „Това, което можах и имах късмета да получа като знания, мисля, че могат до голяма степен да реализирам тук”.

И за момента изборът й явно е успешен. Известността обаче не я окрилява. Движещата сила за Сидония, както тя самата споделя, е амбицията да оправдае доверие, гласувано й от журито.

„Дотука я оценявахме 3-4 човека. Сега ще я оценяват всичките клиенти”, казва chef Ради Стамболов. Победителката обаче е сигурна - това още повече я амбицира, не я плаши.