Остава по-малко от месец до Великден. С наближаването на празника зачестиха и триковете на търговците да спечелят повече за един ден. Птицевъди алармираха, че на пазара се продават стари яйца за преработка, внос от Европейския съюз.

В птицефермата в село Бохот търговията с яйца не върви още от миналия Великден. На пазара вече са се появили европейски яйца, на цени по-ниски от производствените у нас. От бранша твърдят, че ниската цена на вносните яйца е за сметка на качеството.

Според проф. Борис Стоименов от Съюза на птицевъдите в България евтините вносни яйца са Б категория - яйца, предназначени за преработка, които са на по-ниска цена. Купуват се в чужбина, у нас се преопаковат и се продават като пресни яйца. Това, по думите на проф. Стоименов, е престъпление.

От Агенцията по безопасност на храните упокояват, че няма причини за притеснение. Въпреки това преди дни е постъпил сигнал, че в България е внесена голяма партида яйца, чиито срок на годност е изтекъл вчера.

Специалистите съветват тези, които искат да са сигурни, че яйцето е прясно, да проверяват дали има блясък на черупката. Има и още един начин да проверите дали яйцето е старо - ако го пуснете в чаша вода и потъне, нямате основание за притеснение.