Транспортният самолет "Херкулес С-130", който откара военния министър на Белгия Питер де Крем на посещение при белгийски военни в международните сили под егидата на НАТО в Афганистан, претърпя авария, съобщи говорителят на министъра, цитиран от белгийски медии.
    
Питер де Крем заминал на двудневна визита в част от белгийския контингент, разположен в град Кундуз в северната част на Афганистан. От съображения за сигурност било решено миналата нощ министърът да остане в Душанбе, столицата на съседен Таджикистан, а днес да продължи посещението.
    
При полета снощи обаче било установено изтичане на двигателно масло и се наложило самолетът да се приземява с три двигателя. Въпреки това кацането в Душанбе е преминало без проблеми, заявил говорителят.       

Засега не е ясно дали днес самолетът ще може да лети от Таджикистан до Кундуз, за да продължи посещението на министъра. По програма Питер де Крем трябва да пътува от Афганистан до Бахрейн, където да се запознае с операции срещу морските пирати край бреговете на Сомалия, отбелязват белгийските медии.