1 USD
1.82447 BGN
Петрол
Bitcoin
$64,854.2

Ценова война на пазара на хляб в Североизточна България

БГ Бизнес
 

На места фирми предлагат насъщния за 40 стотинки

За ценова война на пазара на хляб в Североизточна България, сигнализираха от Асоциацията на хлебопроизводителите и сладкарите в страната. На места фирми предлагат хляб за 40 стотинки, при реална стойност 75 стотинки за 800 грама.

Актуалният фронт на ценовата война на пазара на хляб от последните дни е в района на Варна и Добрич. Там се предлага хляб на два пъти по-ниска цена - по 40 стотинки за 800 грама.

"Тази ценова война се води от някои фирми, които имат свободни пари и ги инвестират да изхвърлят други фирми от пазара. Жестока нелоялна конкуренция", смята Георги Попов.

В България годишният оборот на хляба и тестените изделия, отчетен от статистиката, е 350 млн. лева за миналата година.

"А Европейската комисия отчита 950 млн. лева, значи всичко от 350 до 1 милиард е сив сектор. 65% от производството не се контролира", смята Георги Попов.

Липсата на контрол води до изкривяване на съставките при производството на хляб, твърдят производителите. Което означава, че не е сигурно дали като си купувате ръжен хляб, плащате наистина за такъв. А цената на хляба, като на всяка стока, по правило би трябвало да се определя от търсенето.

"Потреблението на хляб е въпрос на култура, не на цена, а хлябът си остава най-евтината хранителна стока", признава Георги Попов.

Колкото повече обеднява населението, толкова повече се повишава потреблението на хляб. В момента цената е между 40 стотинки и лев и 30.

 

 

Тагове

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии