1 USD
1.82447 BGN
Петрол
Bitcoin
$64,854.2

Работим 5 месеца за данъците си

БГ Бизнес
 

Трябва да следим и какво получаваме насреща, съветват икономисти

Знаете ли колко дни в годината работим само за да си платим данъците и таксите към държавата и кога започваме да работим за себе си? Институтът за пазарна икономика изчисли, че за да напълним държавния бюджет работим първите пет месеца, а едва след това работим за собствения си бюджет.

Икономистът Петър Ганев чака с нетърпение денят 1 юни. В 16:23 ч. на този ден той ще е отработил всичките дължими данъци и такси към държавната хазна и ще започне да изкарва пари само за себе си.

"Винаги се случваше в края на май да бъде денят, когато спираме за държавата и започваме да работим за себе си, фигуративно казано. Разликата е само няколко дни, но все пак се прескача в следващия месец", каза Петър Ганев.

Причината да работим повече за държавата спрямо предишни години, е че икономиката ще произведе по-малко, но пък хазната ще събере повече пари от акцизи, ДДС и мита. Държавата не ни облага само чрез преките данъци и такси - каквито са подоходният данък, такса смет и данък сгради. Голямата част от бюджета се запълва със социалните осигуровки и данъци върху потреблението каквито са ДДС, акцизите и митата.

В скандинавските държави данъците са много по-високи и там хората работят за държавната хазна още по-дълго време.

"Те работят чак до юли, ако трябва да го изчислим. Но пък има и страни, където е много по-малко. Австралия е една такава държава, където е само три месеца. Но трябва да следим и какво получаваме насреща. Докато държавите, където се изземва и преразпределя най-много от хората, там имат качествено образование, здравеопазване и съдебна система. В България е точно обратното", казва Ганев.

 

Тагове

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии