Днес е Възкресение Христово - един от най-големите християнски празници. На Великден празнуваме победата на духовното над смъртта и тленността. Денят, в който Иисус Христос възкръсва, след като е разпънат на кръст и погребан. Денят, в който Бог отново отваря вратите на Небесното царство за праведните християни.
Вечерта преди полунощ в събота се отслужва тържествено богослужение, като точно в полунощ свещеникът обявява Възкресението с думите "Христос Воскресе". Той изнася и запалена свещ, от която всички присъстващи палят свои, които занасят по домовете си.
На Великден менюто е празнично
Приготвя се най-вече агнешко печено с гарнитура от картофи, ориз и зелени салати. На някои места готвят чорби от дреболии на пиле, кокошка или пуйка, застроени с разбити в лимонов сок яйца. До въвеждането на козунаците като традиционна храна за празника са приготвяли сладка баница, баница с коприва, курабии и са сервирали прясно овче сирене.
Трапезата не се вдига през трите дни на празника
По традиция през празничните дни се посещават родители и кумове, като се носят великденски козунаци и боядисани яйца, за да се засвидетелства обич и почитание. Червените яйца са символ на христовата мъченическа кръв, а козунакът е символ на агнеца божий - Христос. На празника деца и възрастни се чукат с червени яйца, като гледат чие яйце ще излезе победител. Вярва се, че този, на когото яйцето се окаже борец, ще бъде най-здрав през годината.тогава младите хора посещават кумовете си, като задължително носят боядисани яйца. Вярва се, че този, на когото яйцето се окаже борец, ще бъде най-здрав през годината.
Седмицата след Възкресение се нарича Светла седмица, защото Христос донася просветление за всички.
Стотици поздравления и снимки за празника от цялата страна получихме в рубриката "Аз, репортерът". Благодарим ви, че споделихте с нас радостните мигове от този светъл празник.
ЕКИПЪТ НА BTV ЧЕСТИТИ СВЕТЛИЯ ПРАЗНИК НА ВСИЧКИ БЪЛГАРИ! БЪДЕТЕ ЗДРАВИ И ЩАСТЛИВИ!