Мобилният оператор може да носи отговорност, в случай, че не съхранява личните данни и не ги използвали по предназначение, каза Венета Шопова, председател на комисията за защита на личните данни. В повечето случай хората сезират полицията и прокуратурата, но не и комисията, отбеляза тя.

Виновният за изтичане на информация и лични данни може да не е само служител на мобилния оператор, но и на служител на дистрибутори. За установена злоупотреба с лични данни глобата варира от 10 000 до 100 000 лева, но нямаме случай на осъден, каза Шопова.

Тя препоръча да сме по-внимателни, като си даваме личната карта и да не я оставяме на рецепцията в хотелите.

Търговският регистър е една отворена книга за тези, които искат да злоупотребяват, призна и Шопова. По думите й се работи се по реформи в това отношение. Има воля да се промени законът и да не излиза цялата информация на тези лица, а само определен обем – да не се виждат ЕГН, номер на лична карта, подчерта тя.  

Самата Венета е била жертва на злоупотреба с личните данни. “В пощенската си кутия получих рекламна брошура с трите си имена, съобразявайки се дори с възрастта ми, като предлагаха уреди за масажи. В случая не съм сезирала комисията, защото можеше да се получи конфликт на интереси”, спомни си тя.