Замърсяването на въздуха в Стара Загора е от азотни окиси. Възможните източници са предприятията с горивни централи. Това каза в студиото на "Тази сутрин" министърът на околната среда и водите Нона Караджова. Тя посочи, че се връща от Стара Загора с усещането, че е намерен начин да се реши проблема на града и на хората.

Министърът разпореди проверки на всички възможни източници на азотни окиси. Проверката е наполовина приключила. До края на седмицата ще приключи и на останалите обекти.

"Категоричното мнение на експертите от Регионалната инспекция, от Министерство на околната среда и водите, както и на учените от НИМХ-БАН е, че причината за замърсяване с азотни окиси е съчетание от няколко фактора - необичайната метеорологична обстановка през ноември и декември - инверсия, съчетана с безветрие, и наслагване на азотните окиси от предприятия и от транспорта", каза Караджова. Тя бе категорична, че това замърсяване няма нищо общо с предишните обгазявания на града (през 2004 г. и 2006 г.), когато е имало обгазяване със серни окиси от други причинители. Тя не се нае да посочи откъде точно са идвали предишните замърсявания. Сегашната проверка показва, че емисиите от предприятията са в норми.

При превишение на алармените прагове обаче вече има опасност за здравето на хората и в такива случаи се разработват оперативни планове за действие от общинските органи като ги съгласуват с Регионалната инспекция по околна среда и води.

След като се установят източниците на азотни окиси се разработва план за поетапното им изключване, каза Караджова. Подобна мярка се предприема в Атина, например. Нашите зкони също го позволяват. Към автоматичната станция за измерване на показателите на въздуха в Стара Загора ще се прикрепи и модул, който отчита замърсяването с още по-голяма точност.

"Навсякъде по света пътният трафик е основен източник на азотни окиси” подчерта тя и добави, че ако отново възникне такава ситуация, ще започне поетапно разсейване на трафика в града. Има две автоматични станции от двете страни на полигона "Змейово", които в дните на замърсяване не са отчели никакво превишаване на нормите. Оперативният план за действие при подобни ситуации ще е готов до края на февруари.

Екоминистърът съобщи още обясни, че Столична община е започнала търговете за избор на строители за двата завода за боклук. Оперативна програма "Околна среда" позволява изграждането да започне преди още проектът да бъде официално одобрен.