Две жертви взе тежка катастрофа в прохода Хаинбоаз. Турски ТИР помете лек автомобил. На място загинаха шофьорът и съпругата му. Тримата им спътници, сред които 2-годишно дете, се разминаха само с наранявания.

По разказ на очевидци, камионът поднесъл върху заледен участък. Возилото изминало 50-60 м, движейки се по диагонал върху двете платна. Шофьорът не успял да овладее ситуацията и за секунди помел странично и изхвърлил в канавката движещия се насреща му лек автомобил.

"Тоя с ТИР- а ме изпревари тук на това село, караше доста бързо, поне 50-60 на тоя заледен път. А тук, ето - шайбата е проверена и е карал с 90", обяснява Димитър Мешлинков.

"Те по принцип турците тук карат на Хаинбоаз като луди направо. За тях няма знаци, няма правилник, за тях няма нищо. Те направо са като на рали", смята Юлиан Пашов.

Други свидетели на инцидента изтъкнаха като причина за случилото се неопесъчените пътища.

"Ми пътят беше лед сутринта. Аз съм втора кола, никой не опесъчава, никой не го интересува нищо, не може да стъпиш на земята. Няма опесъчители, няма нищо. Аз си плащам 1300 лева за винетки и за какво?!", възмущава се Георги Илиев.

Заради тежката катастрофа Проходът на Републиката остана затворен с часове.