Кола помете четирима души на автобусна спирка в Русе. Три жени и един мъж са откарани в болница, една от жените е с опасност за живота.

18-годишният водач навлиза в кръстовището със скорост която не му позволила да овладее автомобила , загубва контрол и потегля към тротоара , препълнен с хора които чакат на автобусната спирка, блъска четирима от тях и се спира в бетонна ограда. Даниела е една от пострадалите -за щастие, най-леко.

"Чакаме служебния автобус и колата скача отгоре върху тротоара и ни помита. Аз видях, колата се унася - значи от светофара, той се качи вече на тротоара и ни понесе", разказа жената.

От удара Даниела е с фрактура на ръката. В много по-тежко състояние обаче е друга от пострадалите жени.

"По думите на неврохирурзите тази, която е с контузия на главата и има фрактура на базата на черепа, има от контролните скенери, които направихме, и прешлени , и таз счупен и ребра - наистина е в тежко състояние жената", коментира д-р Донев - МБАЛ Русе.

Третата пострадала е с различни травми и вече е оперирана. Мъжът, който също е ударен от автомобила, е под лекарско наблюдение. Момчето не е употребило алкохол, но има само шест месеца стаж зад волана. Според автоинструктори именно липсата на опит е решаваща в този случай.

Петър Трифонов има 35-годишен стаж зад гърба си и е обучил стотици шофьори. Според него понякога часовете за кормуване на стигат, но кандидатите за книжка пестят от допълнителни.

"Икономическата ситуация е такава, че все по малко курсисти се обучават поради липса на средства и от там, може би някои колеги да си спестяват да дават допълнително часове, ако виждат, че кандидатът действително не е подготвен. Но тук нещата опират до съвестността и коректността на фирмата която обучава водача", заяви инструкторът Петър Трифонов.

В някои държави през първите 2 години зад волана водачът трябва да е с придружител, който има най-малко 10 години стаж.

За bTV Новините от Русе - Катя Вичева