Страхът от атентати във въздуха доведе до истерия авиационните и летищните власти. Само за последното денонощие три полета бяха отклонени, заради по-скоро забавни, отколкото сериозни инциденти на борда.

Хрониката подготви международният ни редактор Валентин Костов.

САЩ

Самолет на авиокомпанията "Еър Тран" се отклони от курса и кацна принудително на най-близкото летище. Един от пътниците, който вероятно е бил пиян, се задържал твърде дълго в тоалетната. Той бил свален от самолета и отведен за разпити в полицията.

Друг самолет на път за Хаваите кацна в Лос Анджелис заради пасажер, който тормозел пътничка. Той също бил свален от борда, а самолетът продължил полета си.

В сряда, 6 януари, машина на същата авиокомпания Хаваи се върна на летището заради агресивен пътник.

Великобритания

Преди още да излети от Хийтроу за Дубай спецчасти нахлуха на борда на самолет на авиокомпания "Емирейтс" и арестуваха трима пътници. Видимо подпийнали те заплашили екипажа, че ще взривят самолета.

Шегаджийте бяха арестувани, а пътниците свалени от борда и основно претърсени заедно с багажа им. Заканите се оказаха несъстоятелни, но тримата остават в ареста.
САЩ.

Полицията в Нюарк, щата Ню Джърси, установи самоличността и арестува мъжа, заради когото миналата седмица 3 хиляди души бяха евакуирани от летището, а полетите спрени за 6 часа.

28-годишният студент е глобен 500 долара и ще се изправи пред съда следващата седмица. Наказанието няма да му се размине, въпреки че от охранителните камери бе установено, че е преминал за малко оградителната линия за последна целувка с приятелката си.