Най-малко четирима души са загинали и 21 са изчезнали при потъването на пътнически ферибот във Филипините. Бреговата охрана бе съобщила за три извадени тела и 63-ма спасени.

"Балено-9" потъна късно снощи край пристанище Батангас, на 85 км южно от Манила. На борда имало 70 пътници и 18-членен екипаж. Според първоначалното
 разследване  плавателният съд със 199 тона брутно тегло загребал вода откъм носовата рампа и се наклонил, преди да потъне.

Според националния Червен кръст, товарните автомобили на борда не са били закрепени добре и са се разместили, причинявайки крена на кораба. Завчера пътнически ферибот с дървен корпус се блъсна в риболовен кораб и потъна до брега при Кавите, съвсем близо до Манила. Все още са в неизвестност 34 души. Бреговата охрана ще продължи издирването още 10 дни.

Сигурността на фериботния транспорт е огромен проблем за Филипините - архипелаг от 1700 острова. Инцидентите са чести заради лошо време, зле поддържани съдове, претоварване и грубо нарушаване на правилата за
безопасност.